În ultimele decenii, omenirea s-a „aprins” cu focuri de artificii, fără să conștientizeze impactul de mediu, incendii, riscurile pentru sănătate și accidente. Tehnologia jocurilor de lumini ar fi trebuit să ia locul artificiilor, fiind mai ieftină și fără riscuri. Numărul de accidente produs de artificii/ petarde este îngrijorător și de neînțeles mai ales prin utilizarea inclusiv în spații închise. Cel mai grav accident din România a fost cel de la Colectiv, care nu poate fi explicat de o minte rațională în sensul aprobării și utilizării focurilor de artificii într-un spațiu restrâns, aglomerat și plin de materiale ușor inflamabile. Focul de artificii se bazează pe o reacție chimică specifică explozivilor. În urma acestei reacții rezultă o undă detonantă și un volum mare de gaze, din care o parte sunt toxice și cu impact de mediu. Unda detonantă este resimtiță în special de animale. La baza artificiilor se află praful de pușcă (nitrat de potasiu, sulf și carbon), la care se adaugă metale și metaloide în diferite forme pentru a produce cât mai mult fum, scântei și culori. Potasiul dă culoarea violet; cuprul – albastru; bariul – verde; stronțiu – roșu; magneziul și aluminiul – alb; fier, carbon și sulf – auriu; titan și aluminiu – argintiu; stibiu – strălucire; aluminiu – scântei; zinc – fum. Aceste elemente chimice sunt adăugate sub formă de pulberi, granule, oxizi, hidroxizi, cloruri, nitrați și sulfați. Compușii chimici adăugați în urma exploziei formează alți compuși sub formă de gaze și particule solide care se împrăștie în atmosferă și ulterior în sol, apă, organisme.
Praful de pușcă simplu format din 75% nitrat de potasiu, 15% carbon și 10% sulf generează 337 l de gaze/kg exploziv și 0,58 l de particule solide/ kg (sulfat și carbonat de potasiu).
Pulberea neagră a fost inventată în China și adusă în Europa prin intermediul lui Marco Polo. A fost utilizată în războaie, sărbători și în scop industrial. Începând cu anii 1970 – 1980, trupele de rock au început să utilizeze focurile de artificii, formația Kiss este recunoscută pentru utilizarea în premieră.
În condițiile actuale în care lumea e măcinată de războaie, unde se utilizează cantități enorme de explozivi cu efecte devastatoare, considerăm că această distracție a focurilor de artificii și petarde, este fără sens. Dorința acestor emoții poate fi îndeplinită prin vizitarea fronturilor unde sunt din plin aceste „artificii”.
Decembrie 2023
18 Decembrie 2024