Metale rare | critice | strategice și pământuri rare

Civilizațiile s-au dezvoltat pe baza resurselor naturale (păduri, ape, roci, metale etc.) care au fost exploatate și valorificate în funcție de nivelul tehnologic specific perioadei. De exemplu, când a fost aliat cuprul cu staniu s-a obținut bronzul (epoca bronzului), când a fost aliat fierul cu manganul, s-a obținut un oțel mai bun (spartanii). Aceste amestecuri au fost fie din întâmplare – condiții de zăcământ, fie din încercări/ cercetări sistematice. Războaiele au fost câștigate prin strategii militare, dârzenie și tehnologie mai avansată decât a adversarului. În prezent, nivelul tehnologic duce la necesitatea utilizării unor elemente chimice care nu aveau importanță cu mult timp în urmă. Aceste elemente au devenit critice pentru fluxul tehnologic, ceea ce a dus la o luptă pentru obținerea acestora. Noțiunea de critic sau strategic este definită de necesitatea acestora în raport cu potențialul de obținere. Europa a constatat că aceste elemente sunt critice sau strategice pentru ea, deoarece nu a avut o strategie de a le produce. Această listă este glisantă (critic vs. strategic) și relativă. Dacă Europa va produce „metalele” și mineralele de care are nevoie, nu vor mai fi atât de „critice”.

Metalele rare sunt definite prin geneza lor și în general nu formează minereuri proprii, ele însoțesc alte minerale cum ar fi: sulfurile de zinc (blenda), sulfurile de plumb (galena), sulfura de fier (pirita), sulfura de cupru și fier (calcopirita). Aceste sulfuri reprezintă principala sursă de recuperare a metalelor rare și sunt subproduse de la prelucrarea metalurgică a metalelor neferoase.

România și-a abandonat mineritul și metalurgia fără să prevadă un program de recuperare a metalelor rare sau metalele de bază rămase (cupru, plumb, zinc, aur, argint etc.) pe siturile lăsate la „voia întâmplării”. Această situație a dus mai degrabă la activități clandestine, însă cel mai grav aspect este cel al poluării cu risc maxim pentru mediu și sănătatea populației.

Pentru iazuri și halde s-a definit noțiunea de „produs rezidual minier”, dar a rămas nereglementată producția de minereu, concentrat sau reziduu metalurgic abandonate pe platformele uzinelor de procesare (flotații, metalurgie, depozite alăturate). În aceste „deșeuri” se regăsesc metalele „critice”, însă România a tratat și suprareglementat „deșeurile” care de fapt erau produse reziduale cu potențial de valorificare a ceea ce numim critic.

Pământurile rare sunt un grup de 17 elemente chimice cu proprietăți asemănătoare: scandiu, ytriu și grupa lantanidelor. Acestea sunt necesare în toate tehnologiile de vârf datorită proprietăților electromagnetice. Producția acestora a fost realizată preponderent în China, însă în ultimul timp au intrat pe piață și alți jucători, în special SUA. În iunie 2024 societatea americană Critical Metals anunță achiziția cu 211 milioane dolari a 92,5% din proiectul de extracție a pământurilor rare Tanbreez din Groenlanda (unul dintre cele mai mari zăcăminte din lume). Un alt pas realizat de SUA în 2018 a fost redeschiderea minei Mountain Pass din California cu ajutorul Ministerului Apărării.

Compania minieră suedeză LKAB a anunțat în ianuarie 2023 descoperirea unui zăcământ de pământuri rare, considerat cel mai mare din Europa. Această companie a devenit publică în 1950, având un acționariat integral al Guvernului Suediei, și este specializată în producția de minereu de fier. Activitatea sa s-a dezvoltat și diversificat continuu, incluzând producția de explozivi, echipamente de foraj și proiecte pentru minerale critice – pământuri rare și fosfor –, recuperarea metalelor din produsele reziduale miniere, deschiderea de noi perimetre miniere etc.

LKAB demonstrează că o companie publică, bine administrată, într-o țară cu o strategie coerentă, poate contribui semnificativ la bunăstare.

În aceste vremuri am fost treziți subit de alții într-o poveste cu „minerale rare” și toată lumea se întreabă „ce este aceasta?”, „avem și noi?” și multe alte întrebări. Totul va depinde de cina va dirija această situație, în special pentru România.

Surse:

https://lkab.com/en/

https://www.lesechos.fr/monde/europe/le-plus-gros-gisement-europeen-de-terres-rares-decouvert-en-suede-1896588

https://www.lesechos.fr/finance-marches/marches-financiers/une-societe-americaine-fait-main-basse-sur-un-gigantesque-gisement-de-terres-rares-au-groenland-2101887

https://www.profit.ro/perspective/gupul-minier-suedez-public-lkab-anunta-descoperirea-celui-mai-mare-zacamant-cunoscut-de-pamanturi-rare-din-europa-20979662

https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/a-fost-descoperit-cel-mai-mare-zacamant-cunoscut-de-pamanturi-rare-din-europa-2213183w

https://mpmaterials.com/

https://www.geologyforinvestors.com/mountain-pass-americas-once-and-future-rare-earth-king/



Februarie 2025