Acest incendiu din luna septembrie 2024 are multiple cauze, la fel ca multe alte incendii, însă există o particularitate care pune în culpă autoritățile județene și mișcările ecologiste ale unor indivizi neavizați.
Arderile necontrolate de deșeuri, pajiști, material vegetal, în scopul curățeniei, este o practică românească care încalcă orice regulă de protecția mediului și sănătății populației. Combinațiile dintre aceste practici cu condițiile meteorologice (secetă și vânt) și vegetație dezvoltată haotic, adică terenuri neîngrijite, pot duce la adevărate dezastre.
În cazul acestui incendiu, o primă responsabilitate revine Consiliului Județean Maramureș, care este proprietarul unui teren din proximitatea declanșării incendiului, pe care s-a dezvoltat o plantă numită de localnici dobru sau iepurișcă (denumirea în latină leontodon hispidus). Această plantă este extrem de invazivă și ocupă în scurt timp suprafețe mari de teren, compromițând pășunatul sau alte activități agricole. Pajiștile acoperite de iepurișcă au culoarea specifică galben intens.
Personajele care conduc județul, în loc să facă curat pe terenul achiziționat în mod bizar, fac curat în bugetul nostru prin deplasări în străinătate, în special SUA, Italia, Belgia, cu scopuri fără sens. Acești aleși care-și numesc gașca în poziții de decizie, merită deplasări cel mult la obiective precum acesta sau SMID – Fărcașa, iazurile de decantare etc. Terenul achiziționat de Consiliul Județean între Coltău și Arieșu de Pădure a avut destinația inițială – construcția sistemului de gestionare a deșeurilor menajere din Maramureș. Cum aleșii nu au multă carte, s-a constatat imediat că nu este respectată distanța minimă față de zonele de locuit, deși a existat o lege în vigoare care prevedea acest aspect cu mult timp înainte de achiziție.
Când colapsul proiectului SMID era evident pentru noi (Go Green Resources), am intervenit prin numeroase sesizări care într-un final au dus la un moment dat la proiectul de amenajare a unei platforme temporare de depozitare a deșeurilor într-un colț al acestui teren, care ar fi respectat regulile din normative (distanțe, gestionarea levigatului, construcția și stabilitatea platformei, impermeabilizarea etc.). După obținerea avizelor, s-a pornit tăvălugul ignoranței care a blocat totul. Scopul principal al proiectului a fost să evităm situația în care ne aflăm în prezent, respectiv, transportul deșeurilor în alte județe la costuri foarte mari (800 lei/ tonă), împrăștierea deșeurilor la întâmplare. Al doilea scop al proiectului era curățarea terenului sistematic de vegetația instalată, care ulterior urma să fie amestecată cu partea organică a deșeurilor pentru a se fabrica peleți. În acest fel, terenul Consiliului Județean și celelalte terenuri ar fi fost curățate, nu se dezvolta această plantă care compromite vegetația existentă și nu prezenta risc de incendii în timpul secetos.
Deciziile fundamentate pot duce la bunăstare, iar deciziile manipulative duc la pagubă. Cât timp vom avea filosofia păgubosului, egoistului și ipocritului, vom pierde toți.
Septembrie 2024